mandag 22. juli 2013

Lurt og ulurt i grunnmursarbeidet

Her er lure og mindre smarte ting vi har gjort i løpet av denne delen av hyttebyggingen. Dette er skrevet av den minst byggekompetente arbeideren, så noen av tingene kan sikkert være meget opplagt for den kyndige. Les det som en lekmann har skrevet ned sine observasjoner :)....


1. 200m vannslange fra bekk i nærheten sikret jevn vanntilgang. Lang lengde for å få fall og trykk nok. Etterpåklokskap: Brukte hageslange, men skulle kjøpt ordentlig vannslange som vi likevel vil få bruk for når vi får innlagt vann. Ville også fått større trykk da. Slangen snødde inn på vinteren, skulle fylt den med glykol på høsten. Hjemmelaget filterløsning med gaffatape og hønsenetting for å hindre blader og småpinner å havne i røret ved innløpet. Funket meget bra.


2. Pallene som ble frigjort etter hvert som vi brukte forskalingsstein, ble brukt som enkelt stillas til den etter hvert høye muren. (Høyt å bære/tømme bøtter med sement).  Pallene ble satt opp etter veggen og brukt som stige. Slapp å bygge stillas.


3. Plastinnpakket forskalingsstein som forskaling til noe av fundamentene. Interessant og spennende mønster - helt kurant!


4. Seig blanding med sement i sålen på søylene, støpte så første blokk direkte i denne våte blandingen.

5. Rustfritt stål i utesøyler (Stålet som er fundamentert i grunnen).

6. Stålrør, ca 60 cm, større diameter enn armeringsjernet - brukt til å bøye jernet når det skulle rundt hjørnene i grunnmuren.


7. Slangevater (20m), gjennomsikting slange bestilt på Tess (Clas Ohlsson, eller hvor det var igjen, hadde kun 10m). I mangel av laser, et ypperlig verktøy! (men greit å være 2 på jobben).


8. Det ble mye mer sokkelstøping enn planlagt, og dermed gikk vi tom for sement for tidlig. Det ble en del bæring... Lærdom: bestill MYE - det er sikkert alltids noe man kan støpe seg hvis det blri for mye.


Det ble nok mest lurt, ja, selv om det tok tid og mye grubling å komme dit. På sluttresultatet ser det ut til at det ble 1/2 cm slingring på kronens overflate på selve grunnmuren. Den ukyndige (meg) er meget imponert. Men det er snekkerne som har det siste ordet der.....

Og til sist; OK, - vi lurer på om vi skulle sprengt tomten flat. Hadde sluppet mye arbeid, men fordelen er at vi slipper "skjæringer" som ikke er så vakkert...

Flere punkter kommer kanskje etter hvert. Hvis vi kommer på mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er en sjelden, men hyggelig vare!